Diétás étkezés | KÖSZI | Közintézmények Szolgáltató Irodája, Berettyóújfalu
06-54-402-004

Diétás étkezés

Tisztelt Szülők! 

A diétás étkezésre (cukorbetegség, gluténmentes diéta, különböző ételallergiák miatt) igényt tartó (szakorvosi igazolással rendelkező) gyermekek  részére saját konyhánkon készített diétás étrendet biztosítunk. Új igény esetén kérjük hívják Kathóné Papp Éva élelmezésvezetőt (tel: 54/400-041).

Az ételkészítés helye: A Berettyóújfalu, Kossuth u. 35. alatti telephelyen, amely minden jogszabályban meghatározott feltétellel és engedéllyel rendelkezik. A főzőkonyhán csak a diétás étkezést igénylő gyermekek számára készítünk kis- és főétkezésre szánt ételeket.

Személyi feltételek: A diétás étlapot dietetikus az élelmezésvezetővel közösen tervezi és felügyeli. A szülők mindkét szakemberrel egyeztethetnek a gyermek egyéni igényeivel kapcsolatban.  A diétás ételt 2 diétás szakács és 2 konyhai kisegítő dolgozó készíti, akik több éves tapasztalattal rendelkeznek az ételkészítés terén. A konyhán az egyéni diétának megfelelő helyben sütött pékáru is készül. Szakembereink folyamatosan vezetnek be új recepteket, a minél változatosabb kínálat érdekében. A jó együttműködés keretében a szülők bevált receptjeit is tudják hasznosítani.

Az alapanyagok beszerzése: Az alapanyagok egy részét (hús, húskészítmények, tejtermékek, zöldségek stb.) a beszállító partner az adott napon szállítja a főzőkonyhára. A felsoroltakon kívül, néhány speciális alapanyag biztosítása, a kereskedelemben kapható, diétás alkalmasságát igazoló élelmiszer megvásárlásával történik. A gluténmentes étrend alapanyagai az egyéb nyersanyagoktól elkülönítve kerülnek tárolásra.

Az ételek elkészítése: A diétás ételek készítése a konyhatérben két elkülönített helyszínen, és elkülönített tűzhelyen történik. Az egyik helyszín és tűzhely kizárólag a gluténmentes diéta szigorú szabályainak betartását szolgálja. A gluténmentes diétához használatos edényeket, és eszközöket is megjelölve, elkülönítve tárolják.

A kisétkezésekre szánt ételeket egyszerhasználatos zacskóba helyezik, amelyet névvel látnak el. A folyadékokat névvel ellátott, folyadéktárolásra használatos edényekbe adagolják. A főétkezésre szánt ételek ételhordóba kerülnek, amelyek szintén névvel vannak ellátva. Az ételhordót használat előtt a konyhai kisegítő elmossa, illetve fertőtleníti, felhasználás előtt külön helyiségben tároljuk őket.

Az ételek kiszállítása: A tízóraira szánt élelmiszert a KÖSZI ételszállító járművével szállítjuk naponta 07.30-08.00 óra között, a főétkezésre szánt ételt és az uzsonnát pedig 10.45-11.15 között az intézményekbe. A járműbe tehát egyéni ételhordókba, egyénre csomagolva kerülnek az ételek, ezzel megvalósítva az elkülönítve szállítást és a végső fogyasztásra történő elkülönített átadást.

Diétás igények: Ezen a konyhán minden tipusú diétás igényt ki tudunk elégíteni. Az igénylők között a következő érzékenységek fordulnak illetve fordultak elő: gluténérzékeny, tejérzékeny, tojásérzékeny, tej-tojás és valamilyen egyéb összetevőre (pl. gyümölcsök, kukorica, rozs, napraforgó, stb.) allergiás, növényi olajra érzékeny, mogyoró-dió allergiás, egyéb összetevőkre érzékeny. Az előbbi felsorolásnál próbáltunk csoportokat képezni, viszont 1-1 nevezett csoporton belül az allergén összetevők még sokféleképpen, a legkülönbözőbb módon párosulnak. Emiatt szinte minden gyermek részére egyénre szabott ételt kell készítenünk. Ez a munka is rendkívül felelősségteljes.

Nyersanyagnorma: A diétás napi nettó 473.- Ft/fő norma bölcsődések esetében 4 étkezést, óvodások, általános iskolások esetében 3 étkezést tartalmaz. A diétás ebéd normája nettó 331.- Ft/fő. 

Néhány korcsoport esetében magasabb a diétás norma, mint az adott korcsoport normál étkezése esetén, viszont az Önkormányzat egyetértésével ez az emelkedés nem lett áthárítva a szülők részére, tehát azok a szülők, akik térítési díj fizetésére kötelezettek, a normál étkezés szerinti térítési díjat fizetik.

                       

Ulicsné Erdős Erzsébet

intézményvezető

Közintézmények Szolgáltató Irodája

Következő napi menük

Reggeli

Tej Rama, kalács

Tízórai

Tej Rama, kalács

Ebéd

szilvaleves   Budapest szelet Burgonya köret

Uzsonna

halkrém Z.paprika Tk.kenyér

Vacsora

Halkrém Z.paprika Tk.kenyér

Tízórai

madártej ízű tej ráma,kuglóf

Ebéd

óvoda: sárgarépa     jókai   bableves   burgonyás   tészta   alma

Uzsonna

vajkrém paradicsom tk.kenyér

Reggeli

gyümölcstea sárgarépás túrókrém zsemle zöldpaprika

Tízórai

ásványvíz banán

Ebéd

stefánia vagdalt tepsis kelbimbó keksz

Uzsonna

tej vajas, lekváros  burgonyás kenyér