Tevékenységek | KÖSZI | Közintézmények Szolgáltató Irodája, Berettyóújfalu
06-54-402-004

Tevékenységek

A Közintézmények Szolgáltató Irodája által ellátott tevékenységek:

  • a bölcsőde és a köznevelési intézmények (5 óvoda, 4 általános iskola és három középiskola) ellátottainak étkeztetése (ezen belül gyermekek diétás étkeztetése és szünidei étkeztetés is)
  • önkormányzati intézmények (Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde, Berettyó Kulturális Központ és a KÖSZI) pénzügyi-gazdasági, munkaügyi feladatainak ellátása
  • a Kabos Endre Városi Sportcsarnok üzemeltetése

Az élelmezési tevékenység során 12 telephelyen (4 főzőkonyhán, 8 tálalókonyhán) közel 1440 gyermek étkezéséről gondoskodunk nap mint nap. A gyermekek/tanulók 50%-a ingyenes étkezésre, kb. 20%-a 50%-os kedvezményre jogosult. Az ingyenes étkezők aránya bölcsődében és óvodában a legmagasabb, 90% körüli, mivel 2015 szeptemberétől ebben a korosztályban lényegesen kibővült az ingyenes étkezésre jogosultak köre.

A betegség miatti hiányzások, szünetek miatt az étkező gyermekek átlagos létszáma normál években 1320 fő körül mozog.

Berettyóújfalu Város Önkormányzata az elmúlt években a gyermekvédelmi törvény rendelkezése alapján nyári szünetben 47 munkanapon, a többi szünetben pedig minden munkanapon biztosította a hátrányos és a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek részére az ingyenes szünidei étkezést. A Képviselő-testület döntése alapján 2017 nyarától az előző két kategóriába nem tartozó, de gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekek is igénybe vehették a lehetőséget, szintén szülői nyilatkozat alapján. Részükre az önkormányzat saját forrásból biztosította a szünidei ingyenes étkezést. A lehetőségről minden érintett szülő/törvényes képviselő minden szünet előtt levélben tájékoztatást kapott.

Az elmúlt évben a szünidei gyermekétkeztetésben tavaszi szünetben 104, nyári szünetben 187, őszi szünetben 125, a téli szünetben pedig 114 gyermeket étkeztettünk. 

 Az étkezői létszámunk - melyet saját eszközeinkkel folyamatosan próbálunk növelni - demográfiai és társadalmi okokból csökken. A tanulók órarendje a középiskolában és már néha az általános iskolában is (felső tagozatban) nem teszi lehetővé az ebéd elfogyasztását, ezért ebben a korcsoportban nagyon kevesen döntenek az étkezés igénybevétele mellett. A köznevelési intézményeket megkeressük ötleteinkkel, az étkezési lehetőségről, kedvezményekről, diétás étkezésről szóló tájékoztatással, elmegyünk az osztályfőnöki órákra. Szeretnénk részt venni a nyílt napokon, ahol a leendő középiskolásokat még beiratkozás előtt elérhetjük. 2017-ben az Arany János Gimnáziummal közösen elértük, hogy az intézmény bevezette a a 20 perces ebédszünetet, 2018-ban pedig a jó példát látva az Eötvös József Szakgimnázium is így döntött.  

diétás gyermekek étkeztetését 2015. november 2-től saját konyháról biztosítjuk, a Kossuth u. 35/A. B. épület alatti telephelyen, amely minden jogszabályban meghatározott feltétellel és engedéllyel rendelkezik. A főzőkonyhán csak a diétás étkezést igénylő, jelenleg közel 50 gyermek számára készítünk kis- és főétkezésre szánt ételeket. A diétás étlapot megbízási szerződéssel foglalkoztatott dietetikus az élelmezésvezetővel közösen tervezi és felügyeli. A szülők mindkét szakemberrel egyeztetnek a gyermek egyéni igényeivel kapcsolatban.  A diétás ételt 3 diétás szakács és 2 konyhai kisegítő dolgozó készíti, akik több éves tapasztalattal rendelkeznek az ételkészítés terén. A konyhán az egyéni diétáknak megfelelő helyben sütött pékáru is készül. Szakembereink folyamatosan vezetnek be új recepteket, a minél változatosabb kínálat érdekében. A jó együttműködés keretében a szülők bevált receptjeit is tudják hasznosítani.  Ezen a konyhán minden tipusú diétás igényt ki tudunk elégíteni. Diéta szempontjából a következő érzékenységek fordulnak elő: gluténérzékeny, tejérzékeny, tojásérzékeny, és ezek kombinációi, valamint valamilyen egyéb összetevőre (pl. gyümölcsök, kukorica, rozs, napraforgó, stb.) való allergia. Emiatt szinte minden gyermek részére egyénre szabott ételt kell készítenünk. Ez a munka is rendkívül felelősségteljes.

pénzügyi, gazdasági, munkaügyi feladatok ellátásán keresztül igyekszünk segítséget nyújtani a szabályos, takarékos gazdálkodásban a hozzánk tartozó intézményeknek (Berettyó Kulturális Központ, Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde). Több mint 230 fővel kapcsolatban felmerülő munkaügyi kérdéseket oldunk meg (kinevezések, módosítások, megszüntetések, közfoglalkoztatotti szerződések, nyugdíjazási ügyek stb.). A jogszabályi változásokat naprakészen figyelemmel kísérjük, partnerek vagyunk az intézményekkel és az önkormányzattal közösen történő értelmezésben. 

A 3 intézmény költségvetése (a 2022. évi költségvetési tervet tekintve) több mint 1330 millió forint kezelését, nyilvántartását, átutalását, könyvelését, az ezekkel kapcsolatos beszámolók jelentések, kérelmek, igénylések elkészítését jelenti számunkra.

Nagyon fontosnak és megnyugtatónak tartom, hogy minden területen (élelmezési, pénzügyi-gazdasági, munkaügyi) megfelelő képzettséggel és nagy hivatástudattal rendelkező, rugalmas és konstruktív kollegák látják el a feladatokat.

Kabos Endre Városi Sportcsarnok igénybevétele közel folyamatos, főleg a délutáni órákban teljesen foglalt a csarnok, a városi teremlabdarugó bajnokság idején gyakran este 10-ig van nyitva. Délelőtt két általános iskola használja testnevelés órák tartására, délután pedig edzések, szabadidős sporttevékenységek vannak, a hétvégéken tornák, bajnoki mérkőzések. 

Jelenlegi közalkalmazotti engedélyezett létszámunk 82 fő.

Mindennapi kötelező feladataink mellett igyekszünk minél több lehetőséget megragadni a KÖSZI népszerűsítésére és örömmel vesszük a kihívást jelentő többletfeladatokat is. 2019-ben az Önkormányzat pályázott a Szolgáltató Önkormányzat díj elnyerésére. A pályázat keretében az önkormányzatnál és az általa fenntartott intézményeknél alkalmazott jó gyakorlatokat kellett bemutatni. Jó érzés számunkra, hogy ezen jó gyakorlatok közé bekerült a közétkeztetés, kiemelve ezen belül az étkezői létszám emelésére irányuló tevékenységünket, a diétás étkeztetést, a szünidei étkezés gyakorlatát, a táborok étkeztetését,  az egészséges ételek népszerűsítését és munkatársaink szakmai megmérettetéseit. A pályázat eredményeképpen Pintér Sándor Belügyminiszter Úr Szolgáltató Önkormányzat Díjat adományozott Berettyóújfalu részére.  Ezzel párhuzamosan Berettyóújfalu Város Önkormányzata egy nemzetközi konferencián és kiállításon is részt vett, amelyre való felkészülésben, és a részvételben szintén szerepet vállaltunk. A kiállításra egy kiadvány is készült, "Finom volt, KÖSZI Közétkeztetés és diétás étkeztetés Berettyóújfaluban" címmel.  

Honlapunk mellett elindítottuk facebook oldalunkat (www.facebook.com/koszi.bujfalu), melyen folyamatosan hírekkel, információkkal jelentkezünk, belátva, hogy célcsoportunkat így érhetjük el a legkönnyebben.

Egyre több, az önkormányzat által támogatott vagy általa megrendezésre kerülő jeles ünnepségre készítünk vendéglátást. Többek között munkatársaim készítik már évek óta a város napján, az ünnepi testületi ülés utáni állófogadáshoz az ételeket.

Munkatársaim már négy alkalommal indultak közétkeztetési szakácsversenyen, ahol minden csapatunk nagyon szép eredményt ért el.

Földesiné Dávid Ibolya szakács és Kathóné Papp Éva élelmezésvezető kolleganőink 2014-ben a verseny első fordulóját sikeresen teljesítve bejutottak a második fordulóra, a saját kategóriájukban („A” napi 3 fogásos menü) behívott 11 csapat közé. Versenyzőink Böl-csibe csapat néven indultak a jeles versenyen, és a zsűri elismerő oklevelét vehették át kiemelkedő teljesítményükért.

2017-ben is indult két munkatársunk az OKÉS versenyen, amely ebben az évben már három fordulós volt. A versenyre 51 csapat jelentkezett, köztük az 1. sz. Főzőkonyhán dolgozó Kádár József szakács és Reskó Lászlóné Anna élelmezésvezető. A nevezéshez 3 fogásos menüt kellett készíteniük nettó 450 Ft-ból, melynek fényképeit, receptjét, tálalási javaslatát és nyersanyag-kalkulációját értékelte a zsűri. Munkatársaink bejutottok a szarvasi régiós elődöntőbe, ahol az előkelő 2. helyezést érték el. Versenyzőink munkahelyüket, városukat is becsülettel képviselték.

2018-ban az újra kétfordulós OKÉS versenyre Dézsi Ferenc szakács és Földesiné Dávid Ibolya szakács munkatársam jelentkezett, akik bejutottak a budapesti döntő 12 csapata közé. Felkészülésüket, jelentkezésüket Kathóné Papp Éva élelmezésvezető segítette. Versenyzőink az országos döntőn tisztességgel helytálltak, a nehéz körülmények ellenére nyugodtan, hiba nélkül főztek, több zsűritagtól dícséretet kaptak. Az ő konyharészük volt a legrendezettebb és a legtisztább.

Dézsi Ferenc szakács és Földesiné Dávid Ibolya szakács munkatársam 2020-ban újra jelentkezett a szakácsversenyre, felkészülésüket ismét Kathóné Papp Éva élelmezésvezető segítette. Versenyzőink újból bejutottak a döntőbe, az ország első 12 csapata közé. A döntőt ezúttal Felcsúton rendeztek meg 2020.09.26-án. A döntőben nyugodtan, jól szerepeltek, nagyon szép teljesítményt nyújtottak, elnyerték a rendezvény egyik fő szervezőjének, az Oldalas Magazinnak a különdíját, és ismét öregbítették városunk hírnevét.  

Minden csapat kitartását, szorgalmát, többletmunkáját ezúton is köszönöm.

Véleményem szerint minden feladatellátásra igaz, hogy az nem működik jó színvonalon olyan munkatársak nélkül, akik pozitív hozzáállásúak, az átlagosan elvárhatónál többet teljesítenek, munkájukat hivatásnak tekintik, sokszor szabadidejük terhére végeznek olyan tevékenységet, amellyel az intézmény jobb megítélését elősegítik, folyamatosan azon gondolkodnak, hogy a színvonalon hogyan lehetne javítani. Szerencsésnek érzem magam, mert nagyon sok ilyen munkatársam van. :) 

A KÖSZI tevékenységeinek sikeréhez mindem munkatársam hozzájárult, hiszen a feladatok egymásra épülnek, egyik sem működik a másik nélkül. Ezúton is köszönöm minden munkatársam tevékenységét. 

Bízunk benne, hogy szerteágazó tevékenységeinken keresztül a későbbiekben is sikeresen működünk együtt az intézményekkel, és az étkeztetés során is újabb eredményeket tudunk elérni.

Berettyóújfalu, 2022. 07. 25.

 

Ulicsné Erdős Erzsébet

intézményvezető

 

Mai menük

Reggeli

Ásványvíz flóra,olasz felv. csem.uborka,fb.kenyér

Tízórai

tea flóra,olasz felv. csem.uborka,fb.kenyér

Ebéd

zöldborsó   leves   vadas   sertés tokány   kuszkusz   narancs

Uzsonna

tk.csokis keksz

Vacsora

Pizzás  csiga

Tízórai

tea flóra,olasz felv. csem.uborka,fb.kenyér

Ebéd

óvoda: sárgarépa     zöldborsó   leves   vadas   sertés tokány   kuszkusz   narancs

Uzsonna

tk.csokis keksz

Reggeli

tej sárgarépás túrókrém burgonyás kenyér

Tízórai

ásványvíz

Ebéd

kivi   csirkemáj rizottó   vitaminsaláta

Uzsonna

gy. joghurt kakaós kifli